Laelia furfuracea Lindl.: an Endemic Mexican Orchid with Anticoagulant Activity

Authors

  • Abimael López-Pérez Instituto Politécnico Nacional
  • Jesús Hernández Juárez Universidad Autónoma Benito Juárez de Oaxaca
  • Rodolfo Solano Instituto Politécnico Nacional
  • Pedro Antonio Hernández Cruz Universidad Autónoma Benito Juárez de Oaxaca
  • Luicita Lagunez-Rivera Instituto Politécnico Nacional

DOI:

https://doi.org/10.29356/jmcs.v66i1.1588

Keywords:

Phenolic compounds, clotting times, thrombin, UPLC-ESI-MS-qTOF

Abstract

Abstract. Laelia furfuracea is an endemic orchid from Mexico, with antioxidant activity. The objective of this study was to evaluate the effect of hydroethanolic extract and fractions obtained from the orchid leaves on the clotting times of patients with venous thromboembolic disease (VTD) and to identify their tentative compounds. The anticoagulant activity was evaluated by determining prothrombin (PT), thrombin (TT) and, activated partial thromboplastin (APTT) times. Identification of the compounds was carried out using a chromatographic technique with an ultra-high-performance liquid chromatographic analyzer coupled with electrospray ionization with quadrupole time of flight-mass-mass spectrometry. The extract prolonged the clotting times depending on the concentration-response (5-60 mg / mL); 25 mg/mL prolonged the PT (33.2 ± 2.3 s) and TT (33.1 ± 0.3 s); and APTT (61.8 ± 3.4 s) at a concentration of 15 mg/mL. The main groups tentatively identified were xanthine, carboxylic acid, amino acid, and phenolic compounds. These compounds or the synergy between them prolong clotting times. Laelia furfuracea is an orchid with research potential in the search for new anticoagulant agents.

 

Resumen. Laelia furfuracea es una orquídea endémica de México, la cual posee actividad antioxidante. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto del extracto hidroetanólico y fracciones obtenidas de hojas de la orquídea sobre los tiempos de coagulación de pacientes con enfermedad tromboembólica venosa (ETV) e identificar sus posibles compuestos. La actividad anticoagulante se evaluó determinando los tiempos de protrombina (TP), trombina (TT) y tromboplastina parcial activada (TTPA). La identificación de los compuestos se realizó usando una técnica cromatográfica con un analizador cromatográfico líquido de Ultra Alta Resolución con Ionización por electroespray acoplado a espectrometría de masas con Cuadrupolo y Tiempo de Vuelo. El extracto prolongó los tiempos de coagulación dependiente de la concentración-respuesta (5-60 mg/mL); 25 mg/mL prolongó el TP (33.2±2.3 s) y TT (33.1±0.3 s); y TTPA (61.8±3.4 s) a una concentración de 15 mg/mL. Los principales grupos de posibles compuestos identificados fueron xantina, ácido carboxílico, aminoácido y compuestos fenólicos. Estos compuestos o la sinergia entre ellos prolongan los tiempos de coagulación. Laelia furfuracea es una orquídea con potencial en investigación para la búsqueda de nuevos agentes anticoagulantes.

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Author Biographies

Abimael López-Pérez, Instituto Politécnico Nacional

Laboratorio de Extracción y Análisis de Productos Naturales Vegetales, Centro Interdisciplinario de Investigación para el Desarrollo Integral Regional Unidad Oaxaca.

Jesús Hernández Juárez, Universidad Autónoma Benito Juárez de Oaxaca

CONACYT-Facultad de Odontología.

Rodolfo Solano, Instituto Politécnico Nacional

Laboratorio de Extracción y Análisis de Productos Naturales Vegetales, Centro Interdisciplinario de Investigación para el Desarrollo Integral Regional Unidad Oaxaca.

Pedro Antonio Hernández Cruz, Universidad Autónoma Benito Juárez de Oaxaca

Laboratorio de genómica, proteómica y glicobiología del cáncer, Facultad de Medicina y Cirugía.

Luicita Lagunez-Rivera, Instituto Politécnico Nacional

Laboratorio de Extracción y Análisis de Productos Naturales Vegetales, Centro Interdisciplinario de Investigación para el Desarrollo Integral Regional Unidad Oaxaca.

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2021-12-27

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