Chemical Characterization and Antioxidant Evaluation of Young and Aged Wines from Aguascalientes and Queretaro

Authors

  • Raquel Castañeda Universidad Autónoma de Querétaro
  • Luis A. Godínez Universidad Autónoma de Querétaro
  • Janet Ledesma-García Universidad Autónoma de Querétaro
  • Pedro Vázquez-Landaverde Instituto Politécnico Nacional Unidad Querétaro
  • Guadalupe Loarca Piña Universidad Autónoma de Querétaro
  • Sandra Mendoza Universidad Autónoma de Queretaro

DOI:

https://doi.org/10.29356/jmcs.v67i4.2001

Keywords:

Mexican red wine, electrochemical characterization, total polyphenols, differential pulse voltammetry, antioxidant activity

Abstract

Abstract. Red wine is distinguished by a high economic and cultural value and therefore, its reliable characterization is important to assess its quality and authentication. Currently, Mexican wine consumption is growing due to wine tourism initiatives, then the determination of the chemical profile of commercial selected samples of young and aged red wines produced at wineries from Queretaro and Aguascalientes was performed.  Seventy-eight nonvolatile compounds were identified by ultra performance liquid chromatography coupled to mass spectrometry. Three main families of secondary metabolites (Flavonols, ellagitannins and anthocyanins) were quantified by differential pulse voltammetry using carbon screen printed electrodes (SPEs). Tempranillo aged wine from Vinos del Marqués, Queretaro, showed the highest content of total polyphenols and anthocyanins from the evaluated wine samples. This research contributes to the knowledge of the chemical profile of commercial selected samples from wineries that belong to Mexican wine routes in a consolidated and experimental stage.

 

Resumen. El vino tinto se distingue por un alto valor económico y cultural y, por lo tanto, su caracterización confiable es importante para evaluar su calidad y autenticación. Actualmente, el consumo de vinos mexicanos se encuentra en crecimiento debido a las iniciativas de enoturismo, por ello, se llevó a cabo la determinación del perfil químico de muestras comerciales seleccionadas de vinos tintos jóvenes y de conserva producidos en bodegas de Querétaro y Aguascalientes. Se identificaron setenta y ocho compuestos no volátiles mediante cromatografía líquida de alta resolución acoplada a espectrometría de masas. Tres familias principales de metabolitos secundarios (flavonoles, elagitaninos y antocianinas) fueron cuantificadas mediante voltamperometría de pulso diferencial utilizando electrodos serigrafiados (SPEs) de carbón. El vino Tempranillo conserva de Vinos del Marqués, Querétaro, mostró el mayor contenido de polifenoles totales y antocianinas de las muestras de vino evaluadas. Esta investigación contribuye al conocimiento del perfil químico de muestras comerciales seleccionadas de bodegas pertenecientes a las rutas del vino mexicano en etapa consolidada y experimental.

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Author Biographies

Raquel Castañeda, Universidad Autónoma de Querétaro

1Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos, Facultad de Química

Luis A. Godínez, Universidad Autónoma de Querétaro

Centro de Investigación en Química para la Economía Circular, Facultad de Química

Janet Ledesma-García, Universidad Autónoma de Querétaro

División de Investigación y Posgrado, Facultad de Ingeniería

Pedro Vázquez-Landaverde, Instituto Politécnico Nacional Unidad Querétaro

Centro de Investigación en Ciencia Aplicada y Tecnología Avanzada

Guadalupe Loarca Piña, Universidad Autónoma de Querétaro

1Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos, Facultad de Química

Sandra Mendoza, Universidad Autónoma de Queretaro

Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos, Facultad de Química

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2023-10-02

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Special Issue. Tribute to the electrochemical emeritus researchers of SNI
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