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¹H NMR-based Chemical Profiling of Retail Samples of Peumus boldus (Boldo) Leaves

Authors

  • Estefanía de Jesús Terán-Sánchez Instituto Politécnico Nacional https://orcid.org/0009-0003-1335-5257
  • Yair Cruz-Narvaez Instituto Politécnico Nacional
  • Erick A. Herrera-Jurado Instituto Politécnico Nacional https://orcid.org/0009-0009-5446-5501
  • Mabel M. Montenegro-Sustaita Instituto Politécnico Nacional
  • Elvia Becerra-Martínez Instituto Politécnico Nacional
  • L. Gerardo Zepeda-Vallejo Instituto Politécnico Nacional

DOI:

https://doi.org/10.29356/jmcs.v69i3.2336

Keywords:

1H NMR, Peumus boldus M., aqueous extract, chemical profiling, multivariate analysis, HRMS-ESI, boldine

Abstract

Abstract. Aqueous extracts of seven commercial samples of boldo leaves (Peumus boldus) were subjected to 1H NMR analysis to elucidate their chemical profiling. The ground leaves were extracted with ultrasound using water as a solvent at 60 °C for 15 min. The resulting extracts were then analyzed using 1H NMR spectroscopy, unveiling the presence of seven amino acids (alanine, asparagine, glutamine, phenylalanine, proline, tyrosine, and valine), three sugars (α- and β-glucose, fructose, and sucrose), and seven short-chain carboxylic acids (acetic, citric, formic, glyceric, malic, malonic, and succinic acids). Through multivariate statistical analysis of the gathered 1H NMR data, including PCA and OPLS-DA, a consistent chemical profile emerged across the examined samples. Variations were mainly due to differences in the relative concentrations of the mentioned metabolites. In addition, High Resolution Mass Spectrometry-ESI (HRMS-ESI) confirmed the presence of boldine in all samples tested, aiding in the authentication of boldo samples. Additionally, the major alkaloid N-methyllaurotetanine, a typical component of boldo leaves, was also identified.

 

Resumen. Los extractos acuosos de siete muestras comerciales de hojas de boldo (Peumus boldus) se sometieron a análisis de RMN 1H para dilucidar su perfil químico. Las hojas molidas se extrajeron por ultrasonido utilizando agua como disolvente a 60°C durante 15 minutos. Los extractos resultantes se sometieron a análisis por RMN 1H, revelando la presencia de siete aminoácidos (alanina, asparagina, glutamina, fenilalanina, prolina, tirosina y valina), tres azúcares (α y β-glucosa, fructosa y sacarosa) y siete ácidos carboxílicos de cadena corta (acético, cítrico, glicérico, málico, malónico y succínico). Mediante el análisis estadístico multivariante de los datos de RMN 1H reunidos, incluyendo PCA y OPLS-DA, se observó un perfil químico coherente en todas las muestras examinadas. Las variaciones se debieron principalmente a diferencias en las concentraciones relativas de los metabolitos mencionados. Además, la espectrometría de masas de alta resolución-ESI (HRMS-ESI) confirmó la presencia de boldina en todas las muestras analizadas, ayudando a la autenticación de las muestras de boldo. También se identificó el alcaloide principal N-metillaurotetanina, un componente típico de las hojas de boldo.

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Author Biographies

Estefanía de Jesús Terán-Sánchez, Instituto Politécnico Nacional

Departamento de Química Orgánica, Escuela Nacional de Ciencias Biológicas

Yair Cruz-Narvaez, Instituto Politécnico Nacional

Escuela Superior de Ingeniería Química e Industrias Extractivas

Erick A. Herrera-Jurado, Instituto Politécnico Nacional

Departamento de Química Orgánica, Escuela Nacional de Ciencias Biológicas

Mabel M. Montenegro-Sustaita, Instituto Politécnico Nacional

Departamento de Química Orgánica, Escuela Nacional de Ciencias Biológicas

Elvia Becerra-Martínez, Instituto Politécnico Nacional

Centro de Nanociencias y Micro y Nanotecnologías

L. Gerardo Zepeda-Vallejo, Instituto Politécnico Nacional

Departamento de Química Orgánica, Escuela Nacional de Ciencias Biológicas

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Published

2025-06-11

Issue

Section

Regular Articles