Morphological and Nutritional Characterization of Wild Edible Blackberries (Rubus spp.) from Sinaloa, Mexico

Authors

  • Oscar Abel Sánchez-Velázquez Universidad Autónoma de Sinaloa
  • Masiel Rivera-Atondo Universidad Autónoma de Sinaloa
  • Jorge Milán-Carrillo Universidad Autónoma de Sinaloa
  • Julio Montes-Ávila Universidad Autónoma de Sinaloa https://orcid.org/0000-0002-9728-3427
  • Saraid Mora-Rochín Universidad Autónoma de Sinaloa
  • Edith Oliva Cuevas-Rodríguez Universidad Autónoma de Sinaloa

DOI:

https://doi.org/10.29356/jmcs.v68i2.1868

Keywords:

Rubus, wild blackberries, macro-nutriments, minerals, fatty acids

Abstract

Abstract. Wild blackberries (Rubus) are fruits that grow in inaccessible high mountain areas, which has made it difficult to study their chemical and nutritional composition. The objective of this research was to evaluate the nutritional composition and the macro- and micro-nutrient profile of wild species of fruits of the Rubus genus collected in Sinaloa, Mexico. Botanical samples of wild Rubus were identified and deposited in the Herbarium of the Institute of Biology of the UNAM. Subsequently, the chemical composition the profile of carbohydrates, lipids and minerals were evaluated. Wild Rubus species were identified as R. liebmannii, R. coriifolius and R. palmeri. In addition, it was found that R. liebmannii is the first time it has been recorded for the state of Sinaloa. Likewise, the results show that carbohydrates represent the largest proportion of the macro-components (85 %, glucose and fructose); they have a high content of fatty acids (such as linolenic acid) and are rich sources of minerals (such as K, Ca and Mg). The results of this research could be relevant to be used in the genetic improvement of commercial species that currently exist in the market.

 

Resumen. Las zarzamoras silvestres (Rubus) son frutos que se desarrollan en zonas de alta montaña poco accesibles, lo que ha dificultado el estudio de su composición química y nutricional. El objetivo de la presente investigación fue evaluar la composición nutricional y el perfil de macro y micronutrientes de especies silvestres de frutos del género Rubus colectadas en Sinaloa, México. Muestras botánicas de Rubus silvestres fueron identificadas y depositadas en el Herbario del Insituto de Biología de la UNAM. Posteriormente se les evaluó la composicón química, el perfil de perfil de carbohidratos, lípidos y minerales. Las especies silvestres de Rubus fueron identificadas como Rubus liebmannii, Rubus coriifolius y Rubus palmeri. Además, se encontró que Rubus liebmannii, es la primera vez que se registra para el estado de Sinaloa. Asimismo, los resultados muestran que los carbohidratos representan la mayor proporción de los macro-componentes (85 %, glucosa y fructosa); tiene un alto contenido de ácidos grasos (como ácido linolénico) y son fuentes ricas de minerales (como K, Ca y Mg). Los resultados de la presente investigación podrían ser de relevancia para ser utilizados en el mejoramiento genético de especies comerciales que actualmente existen en el mercado. 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Oscar Abel Sánchez-Velázquez, Universidad Autónoma de Sinaloa

Programa Regional de Posgrado en Biotecnología, Facultad de Ciencias Químico-Biológicas, Universidad Autónoma de Sinaloa. Culiacán Rosales, Sinaloa, México. CP 80060

Masiel Rivera-Atondo, Universidad Autónoma de Sinaloa

Posgrado en Ciencia y Tecnología de Alimentos, Facultad de Ciencias Químico-Biológicas

Jorge Milán-Carrillo, Universidad Autónoma de Sinaloa

Facultad de Ciencias Químico-Biológicas

Programa Regional de Posgrado en Biotecnología, Facultad de Ciencias Químico-Biológicas, Universidad Autónoma de Sinaloa. Culiacán Rosales, Sinaloa, México. CP 80060

Posgrado en Ciencia y Tecnología de Alimentos, Facultad de Ciencias Químico-Biológicas, Universidad Autónoma de Sinaloa. Culiacán Rosales, Sinaloa, México. CP 80060

Julio Montes-Ávila, Universidad Autónoma de Sinaloa

Facultad de Ciencias Químico-Biológicas

Programa Regional de Posgrado en Biotecnología, Facultad de Ciencias Químico-Biológicas, Universidad Autónoma de Sinaloa. Culiacán Rosales, Sinaloa, México. CP 80060

Saraid Mora-Rochín, Universidad Autónoma de Sinaloa

Facultad de Ciencias Químico-Biológicas

Programa Regional de Posgrado en Biotecnología, Facultad de Ciencias Químico-Biológicas, Universidad Autónoma de Sinaloa. Culiacán Rosales, Sinaloa, México. CP 80060

Posgrado en Ciencia y Tecnología de Alimentos, Facultad de Ciencias Químico-Biológicas, Universidad Autónoma de Sinaloa. Culiacán Rosales, Sinaloa, México. CP 80060

Edith Oliva Cuevas-Rodríguez, Universidad Autónoma de Sinaloa

Facultad de Ciencias Químico-Biológicas

Programa Regional de Posgrado en Biotecnología, Facultad de Ciencias Químico-Biológicas, Universidad Autónoma de Sinaloa. Culiacán Rosales, Sinaloa, México. CP 80060

Posgrado en Ciencia y Tecnología de Alimentos, Facultad de Ciencias Químico-Biológicas, Universidad Autónoma de Sinaloa. Culiacán Rosales, Sinaloa, México. CP 80060

References

Ling-ti, L.; Boufford, D. E. Flora of China. 2003, 9, 195–285.

Huang, J. Y.; Hu, J. M. Taiwania. 2009, 54, 285–310. DOI: https://doi.org/10.1016/j.denabs.2009.08.036

https://doi.org/10.15468/c3kkgh, accessed in April 2020.

Rzedowski, J.; Calderón de Rzedoswki, G. Flora del Bajío y de Regiones Adyacentes, Familia Rosaceae. Instituto de Ecología A. C. Centro Regional del Bajío Pátzcuaro, Morelia, Michoacán. 2005, 135, 163.

Rodríguez-Bautista, G.; Segura-Ledezma, S. D.; Cruz-Izquierdo, S.; López-Medina, J.; Cruz-Huerta, N.; Valenzuela-Núñez, L. M. Polibotánica, 2021, 52, 103-116. DOI: https://doi.org/10.18387/polibotanica.52.8. DOI: https://doi.org/10.18387/polibotanica.52.8

Rodriguez-Bautista, G.; Segura Ledesma, S. D.; Cruz-Izquierdo, S.; López-Medina, J.; Gutiérrez-Esponisa, A.; Cruz-Huerta, N.; Carrillo-Salazar, J.; Valenzuela Núñez, L. M. Biotecnia. 2018, 21, 97-105. DOI: https://doi.org/10.18633/biotecnia.v21i2.935

González-Elizondo, M. S.; González-Elizondo, M.; Tena-Flores J.; Ruacho-González L.; López-Enríquez I. Acta Bot. Mex. 2012, 100, 351-403.

Ávila-González, H.; González-Gallegos, J. G.; López-Enríquez, I. L.; Ruacho-González, L.; Rubio-Cardoza, J.; Castro-Castro, A. Bot. Sci. 2019, 97, 789-820. DOI: https://doi.org/10.17129/botsci.2356. DOI: https://doi.org/10.17129/botsci.2356

Piedra-Malagón, E. M.; Albarrán-Lara, A. L.; Rull, J., Piñero, D.; Sosa, V. System. Biod. 2016, 14, 244-260. DOI: https://doi.org/10.1080/14772000.2015.1117027. DOI: https://doi.org/10.1080/14772000.2015.1117027

Moreno-Medina, B.L.; F. Casierra-Posad; S. Albesiano. Rev. Bras. Frutic. 2020, 42, e-542. DOI: https://doi.org/10.1590/0100-29452020542. DOI: https://doi.org/10.1590/0100-29452020542

Moreno-Medina, B.; Casierra-Posada, F. Rev. Bras. Frutic. 2021, 43, e-713. DOI: https://doi.org/10.1590/0100-29452021713. DOI: https://doi.org/10.1590/0100-29452021713

Clark, J. R.; Stafne, E. T.; Hall, H. K.; Finn, C. E. Janick J. (ed), John Wiley & Sons, Inc., New Jersey, 2007, 29, 19-144. DOI: https://doi.org/10.1002/9780470168035.ch2

Espinosa B.; Ligarreto N.; Barrero M.G.A.; Medina C.C.I. Rev. Col. Cien. Hort. 2016, 10, 211. DOI: http://dx.doi.org/10.17584/rcch.2016v10i2.4755. DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2016v10i2.4755

Focke, W. O. Bibliotheca Botanica. 1914, 17, 1–274. DOI: https://doi.org/10.1136/bmj.1.2770.274

Cuevas-Rodríguez, E.O.; Yousef, G.G.; García-Saucedo, P.A.; Medina-García, J.; Paredes-López, O.; Lila, M.A. J. Agric. Food Chem. 2010, 58, 7458–7464. DOI: https://doi.org/10.1021/jf101485r. DOI: https://doi.org/10.1021/jf101485r

Zia-Ul-Haq, M.; Riaz, M.; De Feo, V.; Jaafar, H.Z.E.; Moga, M. Molecules. 2014, 19, 10998-11029. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules190810998. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules190810998

Schädler, V.; Dergatschewa, S. Nat. J. Physiol., Pharm. Pharmacol. 2017, 7, 501-508. DOI: https://doi.org/10.5455/njppp.2017.7.1234224012017. DOI: https://doi.org/10.5455/njppp.2017.7.1234224012017

Sánchez-Velázquez, O. A.; Montes-Ávila, J.; Milán-Carrillo, J.; Reyes-Moreno, C.; Mora-Rochin, S.; Cuevas-Rodríguez, E. O. J. Food Measur. Charac. 2019, 13, 2265-2274. DOI: https://doi.org/10.1007/s11694-019-00146-z. DOI: https://doi.org/10.1007/s11694-019-00146-z

Sánchez-Velázquez, O. A.; Cuevas-Rodríguez, E. O.; Reyes-Moreno, C.; Ríos-Iribe, E. Y.; Hernández-Álvarez, A. J.; León-López, L.; Milán-Carrillo, J. J. Food Sci. Technol. 2021, 58, 4654–4665. DOI: https://doi.org/10.1007/s13197-020-04953-x. DOI: https://doi.org/10.1007/s13197-020-04953-x

Sánchez-Velázquez, O. A.; Mulero, M.; Cuevas-Rodríguez, E. O.; Mondor, M.; Arcand, Y.; Hernández-Álvarez, A. J. Food Func. 2021, 12, 7358-7378. DOI: https://doi.org/10.1039/d1fo00986a. DOI: https://doi.org/10.1039/D1FO00986A

Celik, F.; Ercisli, S. J. Med. Plants Res. 2009, 3, 583-585.

Lee, J.; Dossett, M.; Finn, C. E. J. Funct. Foods, 2013, 5, 1985–1990. DOI: https://doi.org/10.3748/wjg.14.4280. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jff.2013.06.006

AOAC International. Official Methods of Analysis, 20th edn. 2016, AOAC International, Saint Paul, MN, USA.

Xiang, Z.; Cai, K.; Geng Z.; Zhang J.; Zhou, S. Anal. Lett. 2013, 46, 640-650. DOI: https://doi.org/10.1080/00032719.2012.730594. DOI: https://doi.org/10.1080/00032719.2012.730594

Ahumada-Santos, Y. P.; Montes-Ávila, J.; Uribe-Beltrán, M. J.; Díaz-Camacho, S. P.; López-Anguloa, G.; Veja-Aviña R.; López-Valenzuela, J. A.; Heredia, J. B.; Delgado-Vargas F. Indust. Crops Prod. 2013, 49, 143-149. DOI: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.04.050. DOI: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.04.050

Frías-Espericueta, M. G.; Cardenas-Nava, N. G.; Márquez-Farías, J. F.; Osuna, López, J. I.; Muy-Rangel, M. D.; Rubio-Carrasco, W. Voltolina D. Bull. Environ. Contam. Toxicol. 2014, 93. DOI: https://doi.org/10.1007/s00128-014-1360-0. DOI: https://doi.org/10.1007/s00128-014-1360-0

Aguilar-Contreras, A.; Camacho-Pulido, J. R.; Chino-Vargas, S.; Jácquez-Ríos, P.; López-Villafranco, M. A. in: Plantas Medicinales del Herbario del IMSS: Su Distribución por Enfermedades. Editorial IMSS-Roche Syntex, Ciudad de México, México, 1ra Edición. 1994.

www.datosabiertos.unam.mx, accessed in January 2022.

www.congresos.cio.mx, accesed in January 2020.

Kirchoff, B.K.; Claßen-Bockhoff, R. Annal. Bot. 2013, 112,1471-1476. DOI: https://doi.org/10.1093/aob/mct267. DOI: https://doi.org/10.1093/aob/mct267

New York Botanical Garden (NYBG). 1963. North American Flora. New York Botanical Garden 22. 1-102.

www.conabio.mx, accesed February 2020.

Rejmãnek, M. Guay. Bot. 2015, 72, 27-33. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-66432015000100004. DOI: https://doi.org/10.4067/S0717-66432015000100004

Bushman, B. S.; Phillips, B.; Isbell, T.; Ou, B.; Crane, J. M.; Steven, A.; Knapp, J. J. Agric. Food Chem. 2004, 52, 7982−7987. DOI: https://doi.org/10.1021/jf049149a. DOI: https://doi.org/10.1021/jf049149a

Acosta-Montoya, Ó.; Vaillant, F.; Cozzano, S.; Mertz, C.; Pérez, A. M.; Castro, M. V. Food Chem. 2010, 119, 1497–1501. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.09.032. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.09.032

Kim, S. J.; Lee, H. J.; Kim, B. S.; Lee, D.; Lee, S. J.; Yoo, S. H.; Chang, H. I. J. Agric. Food Chem. 2011, 59, 11786-11793. DOI: https://doi.org/10.1021/jf104192a. DOI: https://doi.org/10.1021/jf104192a

Ahmad, M.; Masood, S.; Sultana, S.; Hadda, T. B.; Bader, A.; Zafar, M. J. Pharm. Sci. 2015, 28, 241-247.

Caidan, R.; Cairang, L.; Liu, B.; Suo, Y. J. Food Comp. Anal. 2014, 33, 26-31. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2013.09.009. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2013.09.009

Schmeda-Hirschmann, G.; Feresin, G.; Tapia, A.; Hilgert, N.; Theoduloz, C. Sci. Food Agric. 2005, 85, 1357–1364. DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.2098. DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.2098

Liu, Y.; Song, X., Zhang, D.; Zhou, F.; Wang, D.; Wei, Y.; Gao, F.; Xie, L.; Jia, G.; Wu, W.; Ji, B. Brit. J. Nut. 2012,108, 16-27. DOI: https://doi.org/10.1017/S000711451100523X. DOI: https://doi.org/10.1017/S000711451100523X

Marles, R.J. J. Food Comp. Anal. 2017, 56, 93-103. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2016.11.012. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2016.11.012

Fu, Y.; Zhou, X.; Chen, S.: Sun, Y.; Shen, Y.; Ye, X. LWT - Food Sci. Technol. 2015, 60, 1262e-1268e. DOI: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.09.002. DOI: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.09.002

Yu, Z.; Liu, L.; Xu, Y.; Wang, L.; Teng, X.; Li, X.; Dai, J. Carbohyd. Polym. 2015, 132, 180–186. DOI: https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2015.06.068. DOI: https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2015.06.068

Lefèvre, I.; Ziebel, J.; Guignard, C.; Sorokin, A.; Tikhonova, O.; Dolganova, N.; Hoffmann, L.; Eyzaguirre, P.; Hausman, J-F. J. Berry Res. 2011, 1, 159–167. DOI: https://doi.org/10.3233/BR-2011-017

Castilho Maro, L. A.; Pio, R.; Santos Guedes, M. N.; Patto De Abreu, C. M.; Nogueira Curi, P. Fruits. 2013, 68, 209-217. DOI: https://doi.org/10.1051/fruits/2013068. DOI: https://doi.org/10.1051/fruits/2013068

Dietary Reference Intakes Essential Guide Nutrient Requirements (RDI). Edited by: Otten J.J., Hellwig J.P., Meyers L.D. The National Academies Press, Washington, DC. 2006.

Surya, M. I.; Suhartati, S.; Ismaini, L.; Lusini, Y.; Dian Anggraeni, D.; Normasiwi, S.; Asni, N.; Abu, M.; Sidiq, B. J. Trop. Life Sci. 2018, 8, 75-80. DOI: https://doi.org/10.11594/jtls.08.01.13

http://ndb.nal.usda.gov/, accessed in March 2020.

Carta, G.; Murru, E.; Banni, S.; Manca, C. Front. Physiol. 2017, 8, 902. DOI: https://doi.org/10.3389/fphys.2017.00902. DOI: https://doi.org/10.3389/fphys.2017.00902

Fernandes, E.; Lopes, C. M.; Lúcio, M. Chapter 15–Bioactive lipids: Pharmaceutical, nutraceutical, and cosmeceutical applications. In: Bioactive Lipids, Academic Press. 2023, 349-409. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-824043-4.00006-3

Fattore, E.; Fanelli, R. Int. J. Food Sci Nut. 2013, 64, 648-659. DOI: https://doi.org/10.3109/09637486.2013.768213. DOI: https://doi.org/10.3109/09637486.2013.768213

Dimića, E. B.; Vujasinovićb, V. B.; Radočajc, O. F.; Pastor, O. P. Acta Period. Techn. 2012, 43, 1–9. DOI: https://doi.org/10.2298/APT1243001D. DOI: https://doi.org/10.2298/APT1243001D

Radocaj, O.; Vujasinovic, V.; Dimic, E.; Basi, Z. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2014, 116, 1–10. DOI: https://doi.org/10.1002/ejlt.201400014. DOI: https://doi.org/10.1002/ejlt.201470104

Sales-Campos, H., Reis de Souza, P., Crema Peghini, B., Santana da Silva, J., Ribeiro Mini-Rev. Med. Chem. 2013, 13. DOI: https://doi.org/10.2174/138955713804805193. DOI: https://doi.org/10.2174/1389557511313020003

Kelly, G. S. Altern. Med. Rev. 2001, 6, 367-82.

Schönfeld, P.; Wojtczak, L. J. Lipid Res. 2016, 57, 943-954. DOI: https://doi.org/10.1194/jlr.R067629. DOI: https://doi.org/10.1194/jlr.R067629

Oomah, B. D.; Ladet, S.; Godfrey, D. V.; Liang, J.; Girard, B. Food Chem. 2000, 69, 187-193. DOI: https://doi.org/10.1016/S0308-8146(99)00260-5. DOI: https://doi.org/10.1016/S0308-8146(99)00260-5

Suárez-Jiménez, G. M.; López-Saiz, C. M.; Ramírez-Guerra, H. E.; Ezquerra-Brauer, J. M.; Ruiz-Cruz, S.; Torres-Arreola, W. Int. J. Mol. Sci. 2016, 17, 1968. DOI: https://doi.org/10.3390/ijms17121968. DOI: https://doi.org/10.3390/ijms17121968

Traver, M. G.; Stevens, J. F. Free Rad. Biol. Med. 2011, 51, 1000-1013. DOI: https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2011.05.017. DOI: https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2011.05.017

Piironen, V.; Toivo, J.; Puupponen-Pimia, R.; Lampi, A. M. J. Sci. Food Agric. 2003, 83, 330–337. DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.131. DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.1316

Chaturvedula, V. S. P.; Prakash, I. Int. Curr. Pharm. J. 2012, 1, 239-242. DOI: https://doi.org/10.3329/icpj.v1i9.11613

Pantoja-Chamorro, A. L.; Hurtado-Benavides, A. M.; Martínez-Correa, H. A. Inf. Tecnol. 2017, 28, 35-46. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642017000100005. DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-07642017000100005

Yu, H.; Xueqing, S.; Dan, L; Minhua, H; Yanhua, L. Anais Acad. Brasil. Ciênc. 2019, 91, e20181088. DOI: https://doi.org/10.1590/0001-3765201920181088. DOI: https://doi.org/10.1590/0001-3765201920181088

Tako, M.; Shimabukuro, J.; Jiang, W.; Yamada, M.; Ishida, H.; Kiso, M. Rare. Biochem. Comp. 2013, 1, 1-6. DOI: https://doi.org/10.7243/2052-9341-1-5

Kamiloglu, S.; Capanoglu, E.; Grootaert, C.; Van, Camp, J. Int. J. Mol. Sci. 2015, 16, 21555–21574. DOI: https://doi.org/10.3390/ijms160921555. DOI: https://doi.org/10.3390/ijms160921555

Fan-Chiang, H.-J.; Wrolstad, R. E. J. Food Sci. 2005, 70. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2005.tb07125.x. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2005.tb07125.x

Fang, J. Drug Metab. Rev. 2014, 46, 508–520. DOI: https://doi.org/10.3109/03602532.2014.978080. DOI: https://doi.org/10.3109/03602532.2014.978080

Pantelidis, G. E.; Vasilakakis, M.; Manganaris, G. A.; Diamantidis, G. R. Food Chem. 2007, 102, 777–783. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.06.021. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.06.021

Zaitoun, M.; Ghanem, M.; Harphoush, S. Int. J. Pub. Health Res. 2018, 6, 93-99.

×

Downloads

Published

2024-02-01
x

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Loading...