Biosynthesis of Silver Nanoparticles Mediated by Lippia graveolens Aqueous Extract

Authors

  • Karen M. Soto Centro de Investigaciones y de Estudios Avanzados del I.P.N. Unidad Querétaro
  • Montserrat Hernández-Iturriaga Facultad de Química, Universidad Autónoma de Querétaro
  • Arely Cárdenas Facultad de Química, Universidad Autónoma de Querétaro
  • Sandra Mendoza Universidad Autónoma de Querétaro https://orcid.org/0000-0003-1321-2857

DOI:

https://doi.org/10.29356/jmcs.v68i3.2070

Keywords:

Silver nanoparticles, Mexican oregano, antimicrobial activity, green synthesis

Abstract

Abstract. The synthesis of silver nanoparticles (AgNPs) with plant extracts has acquired a lot of interest in recent years, due to its different applications in areas such as medicine, optics, food, pharmaceutic, among others. The aim of this work was to evaluate aqueous extracts of Mexican oregano (Lippia graveolens), rich in antioxidant compounds, to synthesize AgNPs. L. graveolens extract was characterized by HPLC and the antioxidant capacity was evaluated by ABTS, DPPH and CUPRAC. The effect of factors such as pH, concentration of precursor and temperature on the synthesis of AgNPs was studied. The particles were characterized by SEM, TEM, FTIR and their stability was evaluated with respect to time. The AgNps showed a spherical shape with an average diameter of 2.4 nm, and antimicrobial activity against S. aureus, L. monocytogenes and E. coli. After 30 days of storage, the AgNps agglomerated to form dendritic structures.

 

Resumen. La síntesis de nanopartículas de plata (AgNPs) mediante extractos de plantas ha adquirido interés en años recientes debido a los diversos campos donde pueden usarse, como la medicina, óptica, alimentos, farmacéutica, entre otras.  El objetivo de esta investigación fue evaluar la capacidad de extractos acuosos del orégano mexicano (Lippia graveolens), rico en compuestos antioxidantes, para sintetizar AgNPs. El extracto de L. graveolens fue caracterizado por HPLC y la actividad antioxidante fue evaluada mediante los ensayos de ABTS, DPPH y CUPRAC. Se estudió el efecto del pH, concentraciones de precursor, y temperatura en la síntesis de AgNPs. Las partículas fueron caracterizadas mediante SEM, TEM, FTIR y su estabilidad con respecto al tiempo fue evaluada. Las AgNps presentaron una forma esférica con diámetro promedio de 2.4 nm, y actividad antimicrobiana contra S. aureus, L. monocytogenes and E. coli. Después de 30 días de almacenaje, las AgNps se aglomeraron formando estructuras dendriticas.

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Author Biographies

Montserrat Hernández-Iturriaga, Facultad de Química, Universidad Autónoma de Querétaro

Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos

Arely Cárdenas, Facultad de Química, Universidad Autónoma de Querétaro

Consejo Nacional De Ciencia y Tecnología (CONACYT)- Centro de Investigación en Química para la Economía Circular, CIQEC

Sandra Mendoza, Universidad Autónoma de Querétaro

Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos

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2024-04-23

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